Skip to content

Ako ste apsolutni pocetnik

Posto sam i sam pocetnik u ovom hoby-ju, nece mi biti tesko da za buduce pocetnike opisem kako izgleda proces nastajanja jednog lepog ciklidnog akvarijuma, a opet da bude za svaki dzep.

Ciklidi dolaze iz skoro celog sveta: -Afrike, Azije i Amerike, pa su zato i podeljeni na africke, americke i azijske. Nije preporucljivo mesati ih medjusobno zbog mnogo faktora, a to su: ishrana, nacin zivota, agresivnost, kvalitet vode, i jos mnogo bitnih i nebitnih faktora…

Za pocetnike ja bih preporucio naprimer Americke. Tu konkretno mislim na:

-Archocentrus Nigrofasciatus (Convict, Robijas)

-Archocentrus Sajica

To su ribice koje bojama i izgledom nisu bas preterano atraktivne. Ali ce jednom pocetniku pruziti dosta lepih trenutaka u drzanju istih.

Istakao bih par stvari zbog kojih ih preporucujem pocetnicima:

-Veoma otporne na razne bolesti

-Iako vladaju razna misljenja o drzanju istih sa biljkama, iz mog iskustva (sa Salica-ma) mogu reci da biljke nisu ni pipnule(samo kad hoce da se mreste, otkopaju po koju)

-Sto se tice ishrane nisu probirljivci, mogu se hraniti bilo kojom hranom za akvarijumske ribice, samo bez preterivanja i sa sto vise raznovrsnosti.

-Lako se mreste. Svakom pocetniku moze se desiti da se ove ribice izmreste (da citiram Piromana:”Ubacis Nigrofasciatusa u WC-solju, ne pustis vodu i oni se izmreste.” Sala naravno, nepokusavajte ovo kod kuce.

-A ako vam se izmreste, verujte mi zavolecete ovaj hobi toliko da vam nikad na pamet nece pasti da drzite bilo koju drugu ribicu, a da to nije ciklid

Dakle odluka je pala, drzacete ciklide. Ali onda bacite pogled na svoj mali akvarijum, i ubedacite se. Ali nemojte, jer se bas gore pomenuti ciklidi mogu drzati i u AQ od 50-ak litara ((50*35*30)Ovo govorim iz svog iskustva). I jos jedna jedina prepreka je uredjenje AQ. Nju cemo prelaziti postepeno…

Dakle ovako, od opreme za taj akvarijum nije vam potrebno mnogo dzidzabidza.

Evo i spiska opreme:

-Pumpica za vazduh(preporucujem champion(plava, besumna,podesavanje low/high))

-Ugani box filter(u koji pumpica upumpava vazduh, stvara vodeno strujanje)

-Grejac(100w, moze i slabiji, bitno je da ima termostat)

-Svetlo(ukoliko nemozete priustiti neonsko, onda obicnu sijalicu, samo nek bude bela koja daje mlecno svetlo(40w).

-I to bi bilo to…

E sad je tu pitanje uredjenja… Ja licno mislim da to u ovom slucaju sa ovim ribicama i nema bas neke veze, stvar je ukusa…Samo nemojte u akvarijum ubacivati razne plasticne stvarcice kao sto su kovcezi ili vetrenjace, a ni neke glinene dvorce i zamkove, jer to jednostavno kvari zamisao o lepom ciklidnom akvarijumu…

Poredjajte par veceg kamenja po podu, odmah okolo po koji manji. Stavite takodje i po koji plocasti kamen, da bi se nacinil pecinica, koja ce doci kao dobro mesto za mrest.

Sto se tice biljaka licno preporucujem Cryptocorine, Aponogetone, Microsorum, i po koju Nanu.

Jedino sto vam posle svega ovoga preostaje je da sacekate da se akvarijum oformi pa tek onda ubacite ribe.

Oformiti akvarijum nije mnogo tesko zato sto vi u tom procesu nemate sta mnogo da radite.Samo pustite filter da radi neprestano, kako bi se u njemu stvorile korisne bakterije koje imaju najvecu ulogu u filtriranju akvarijuma. Kada prodje jedno 7 dana od pustanja akvarijuma u rad mozete ubaciti ciklide. Kao mesto za nabavku ciklida, opremei biljaka mogu vam preporuciti najbolje snabdevenu radnju u Srbiji pa i sire. U pitanju je ZOO-HOBI koji se nalazi u Cara Dusana 69. Kada ste nabavili ciklide sve sa vrecicom ih ubacite u akvarijum i tako ih drzite jedno 15-ak minuta, kako bi se temperatura vode u kesici i akvarijumu izjednacila. Kada prodje to vreme, probusite jednu veliku rupu na kesi i polako kesicu potapajte i vadite iz vode kako bi doslo do mesanja vode iz AQ i kesice. Nakon toga ribice pustite, i carolija pocinje.\r\nEto toliko od mene. O ribama o kojima sam pisao mozete citati na forumu Americki ciklidi.

Zelim vam svima lepe i srecne pocetke bavljenja ovim hobijem, i da vam on postane glavna okupacija, kao sto je i meni.

Ciklid Gile