Skip to content

Mrest Non Mbuna

Cyrtocara moorii aka Defin

U jednoj od svojih starih postavki Malawi ekipe u polu-kamenjar akvarijumu od 500 litara, orjentisao sam se na Non Mbune i to one sa malim ustima koje prevrću peščanu podlogu dok traže mekušce u njoj. Najviše sam se naložio da imam (i izmrestim) Lethrinops longipinnis ’’Ntekete’’, pa sam ih već kao zreo par (12-18cm) ubacio u taj akvarijum. Kako bi oni ostali dominantni, društvo su im pravile
mlade jedinke raznih Aulonocara, neki Placidochromis-i i Cyrtocara moorii ’’Delfini’’… sve te jedinke na veličini od 4 do 6cm.


Nabavio sam 5-6 vrsta suve hrane i sve moguće vrste zamrznute hrane, ozbiljno počeo da se bavim njihovom ishranom, kao neki ’’nutricionista’’ sam zapisivao kad su šta jeli. Vodu sam menjao na 10 dana po 50%. U tom režimu je prošla cela zima i dobar deo proleća. Kada je došla polovina meseca Maja, isključio sam i povadio sve grejače (to i sada radim) i time malo smanjio temperaturu u akvarijumu, recimo sa 25 stepeni na 23 stepena. Kako to obično biva, sa toplim vremenom sam sve manje bio kod kuće ali sam ribe redovno hranio i buljio samo u toliko željene Lethrinops-e. Mužjak je već postao totalno obojen i velik oko 20cm, a ženka bez kolorita, srebrna i na veličini 12-13cm. Nisam uočavao nikakavu interakciju među njima, mada je nisam ni očekivao kod takvih Malawi ciklida… zapravo, očekivao sam da će mužjak iskopati veliko gnezdo na peščanom dnu i tako ’’pokrenuti’’ željenu radnju.


Negde polovinom leta sam skontao da im nisam menjao vodu bar 30 dana i da im je temperatura oko 28 stepeni (jer mi je u kući toplo, nemam klima uređaj). Debelo crevo sam ostavio da istače vodu, i kada sam se setio da proverim, već je istočilo 80% vode. Pošto vodu ne kondicioniram, direktno sam nasuo u akvarijum vodu iz vodovoda koja je bila na 24 stepena, taman da se ciklidi rashlade. Uočio sam da im je tolika zamena vode prijala i sve ribe su se jako rasplivale. Par dana sam bio odsutan i po povratku krenem da hranim ribe odmrznutim larvama komarca. Od te
hrane i arome ciklidi postanu superbrzi ’’usisivači’’, a ja odmah primetim da pola riba ne jedu!? Zapravo dođu do komada hrane, gurkaju ga i ne konzumiraju. Uočim da su im usta puna i predpostavim da ih je neko od ukućana upravo nahranio. Ipak, spazim da su im usta puna žutih kuglica i da bukvalno sve ženke nose jaja u ustima:

  • 5-6 Aulonocara
  • 3 Placidochromis
  • 3 ’’Delfinke’’ i
  • naravno Lethrinops!!!

Sjajno sam se osećao i dohvatio foto aparat, mislim da sam ih izbezumio bljeskanjem blica. Kraj priče nije sa kompletnim ’’hepiendom’’, nakon 3-4 dana sam video da Lethrinops ženka više nema jaja u ustima, dok su sve ostale ženke uspešno obavile misiju.

Nedara