Skip to content

Cichlasoma (Amphilophus) citrinellus

Midas Cichlid, Lemon Cichlid, Red Devil “Cichlasoma” (Amphilophus) citrinellus

Centralno Americki ciklidi. Ako se odlucite za drzanje ciklida ja vam toplo preporucujem ribe iz grupe Cichlasoma pruzice sve sto je potrebno za mladog akvaristu(lako odzravanje,mrest,zadovoljstvo).
Ovi ciklidi su poznati po svom ponekad neobicnom obliku i izgledu i boje koje podsecaju na spektar boja duge. Izdvajaju se od drugih po svojoj velicini i zahtevima u vezi pripreme stanista,kvaliteta vode.Vecina centralno americkih ciklida pripada grupi znanoj kao Cichlosome i nastanjuje sve vrste voda(jezera,brzake,reke i podzemne izvore).
Medju akvaristima je znaju kao: Cichlasoma basilare, Heros citrinellus, H. basilaris, Erythrichthys citrinellum.
Njen izgled je veoma neobicam dosta je velika i pljosnata sa velikom glavom na kojoj se nalazi veliko masno tkivo u vidu grbe koju muzijak dobija kad postane polno zreo,telo je malo i nerazvijeno,oci su sitne a usta velika ,nerazvijena i jako izrazena. Boja tela zavisi od stanista u kom se nalazi te se mogu sresti u vise varijanti:zuta,narandzasta,narandzasto-crvena i bela.U bilo kojoj varijanti da se nalazi telo im je jednobojno.Cesto ga nazivaju crveni djavo(Red devil). male female. Moze se naci u vodama centralne Amerike,severnog Meksika,Nikaragve,Hondurasa,Costarike itd.na dnu i u srednjim delovima vode. Aquarijum mora biti od 200 L za ribu od 20 cm.Velicinu aquarijuma treba povecavati srazmerno rastu ribe,treba teziti da aquarijum ima dosta slobodne povrsine za rasplivavanje riba.Sto se tice izgleda samog aquarijuma mora obilovati sa dosta stena koje su strmo postavljene sa puno prolaza,rupa i pecina.Skloni su da sami sebi uredjuju prostor,pomeraju i potkopavaju stene.\r\nVoda: 6-8 Ph,6-25 dH (10),temperatura moze da se krece u intervalu 21-26°C. Prilikom pripreme za mrest postaju jako teritorijalne i agresivne prema ostalim ribama,moze se desiti da muzijak pretuce zenku na smrt ako nije spemna za mrest.Mozemo ga drzati sa ciklidima samo iste kategorije a i vece,manje od sebe smatra lepim zalogajem!Vrste koje su kompatibilne sa Midas Cichlidom su Cichlasomines, i drugi juznoamericki ciklidi, Loricarids, Pimelodids, Hemichromis, Tilapia. Sto se tice hrane nije probirljiv(omnivora). Od zive hrane mozemo koristiti: •Razne insekte•Ribe•Kisne gliste(ociscene)•meso bez masnoce. Od biljne hrane: •Spanac •Salata •Grasak Razlika medju polovima se lako primecuje,muzijak je izrazito veci od zenke sa karakteristicnom grbom na glavi,kod zenke se u vreme mresta pojavljuje papila.Hemizam vode nije od presudnog znacaja za uspesan i kvalitatan mrest,temperatura se povecava na 28 °C tada zenka odabira vertikalnu povrsinu (bocno staklo,poveci list neke biljke ili na saksiju)i polaze oko 1000 jaja iz kojih se za 72 h izlazi mladj. Zajedno se staraju o mladima, premestaju ih iz rupe u rupu narednih 5 dana dok ne potrose zalihe zumancane kese, tada slobodno plivaju i mozemo ih hraniti mikrocrvima, artemijom i usitnjenom hranom za ciklide. .Prvih dana zivota mladj se pripija uz roditelje i hrani se sluzju sa nihove koze.
Iako su na ovim prostorima nepravedno zapostavljene kao i svi ciklidi oseca se neki napredak u pogedu omasovljavanja ovog hobija tj.ciklidastije.Zato smo mi avanturisti tu da pokazemo ljudima da je priroda jedini put koji teba slediti.Sve sto vas interesuje opsirnije u vezi ciklida mozete pogledati na sajtu www.ciklidi.org
admiral