Skip to content

Da li i ja mogu da gajim ciklide?

Cesto se pita akvarista kad se prvi put susrece sa tim divnim i prelepim ribama-istocnoafrickim ciklidima. Sad dio odgovora krije se u tome,da ciklidi ne pitaju za skolsku spremu,nit za godine,kamoli za poznavanje stranih jezika.Dakle po tom pitanju svaki jeste dobar za njih. No pita li se akvariste,da mogu obezbediti ciklidima adekvatne uslove,čistu vodu,prijatno drustvo te pravu hranu,tu ponekad nastaju pitanja i dileme.
Kao prvo ciklidi su zanimljivih boja,zanimljivih oblika i prvenstveno su pogodne za akvariste kojima bilje nije najbitniji dekor u akvariju.Stvarno,pogledamo li Malawi ciklide,ti uopšte puno ne mare za bilje,kod Malawi ciklida,boja jeste ona koja je glavni mamac i ujedno i draž u akvariju.Tanganyika ciklidi idu skupa sa biljem,medjutim ni kod njih nije to bitni razlog.Po meni su Tanganyika ciklidi zanimljivi zbog svoje oblike i zbog nekih specifika,koji su slični samo njima. Pošto je u tekstovima več iscrpno napisano kako početi,ja bih tu samo na brzinu proletio,šta treba da ima akvarista,da mu bude ciklidni akvarij “strava i užas”lepote:
-Akvarij,naravno što veči akvarij to bolje
-Pesak,ja lično preferišem tamni pesak,nekako mi svetli malawi ciklidi lepše dodju do izražaja,medjutim neke Tanganyika vrste više vole svetliji pesak.
-Kamenje ,svaki ciklidini akvarij obiluje kamenjem,neka i vaš,sad što se kamenja tiče nekako najidealniji jeste glatki kamen bez nekih ostrih ivica,zbog mogućeg oštečenja ciklida.
-Svetlo,zna se pravo svetlo nam poudara ciklide,te prikaže nijanse njihovih boja u najboljem mogučem načinu.
-Filteri sad šta reči o filterima,ko da su neophodni,ko i grijač-Eto sve ste to nabavili ,sad je pitanje koje ciklide biste li vi voljeli.Ako ste stvarni početnik,po mom uvidu najidelaniji bi u tom primeru bili Malawi ciklidi iz grupe M”buna.To so ciklidi zanimljivih boja i za početnike više nego idealni. Sad sa malo znanja ili volje može se početi i sa Tanganyika ciklidima.Naravno,da je akvarij popunjen sa ciklidima nešto najlepše,što mogu ljudske oči da pogledaju,da to nije zabadava,znade se često pročitati,da su Malawi ciklidi po lepoti ravnopravni koralnim ribama.I kad su adekvatni uslovi ti ciklidi nam uzvračaju ,za naš trud i brigu oko njih,sa mrestom.Stvarno ciklidi vole da se mreste,i pogotovo Malawi ciklidi sve i sami urade.Jeste li još u dvoumici? Ne…….to je pravi odgovor,a samo bih napomenuo,da ko se bavi sa ciklidima,taj ostaje njihov zaludjenik zauvijek.
Snaga ciklida
Bojko