Skip to content

M'buna ciklidi

Akvaristi se cesto susrecu sa pojmom M”buna i cesto sebi postavljaju pitanje:Sta to znaci? No budete li procitali taj tekst,na kraju cete znati.

M’buna ciklidi predstavljaju grupu rodova /genusa/ koji zive u jezeru Malawi. No krenimo redom. Jezero Malawi nalazi se u Istočnoj Afrikii skupa sa jezerima Tanganyika i Viktorija tvori Jezera velikog jarka.Jezero Malawi graniči se aa tri zemlje:Malawi,Tanzanija i Mozambik,iako največa otoka Chizmulu i Likoma nalaze se u vodama Mozambiškog dela,ipak pripadaju državi Malawi. U Tanzaniji i Mozambiku meštani jos uvek ga zovu njegovom starom imenu Nyassa./u prevodu Velika voda/.Ime Nyassa prvi je zapisao David Livingstone,1850 godine kad je otkrio to jezero.A jezero Malawi prvi se put pojavio na Portugalski mapi godine 1546 kao jezero Marawi. Jezero Malawi je deveto po veličini na svetu,povrsine priblizno kao jadransko more,dubine do 700 metara i ujedno jedno od najcistijih jezera na svetu. M’buna znaci na jeziku domacina “Kamena riba” /Rock fish/,sto nam vec ukazuje kakvo je njihovo prirodno stanište. Ovi ciklidi zive uz obalu u pojasu od 50 metara. Izuzetak jeste samo vrsta Cyatochromis obliquidens,koja se zadrzava pretezno u “njivama” Valisnerije, jer se hrani algamakoje rastu po ovim biljkama.Posto smo malo upoznali prirodno stanište tih ciklida,da pogledamo koji genusi sacinjavaju grupu nazvanaM’buna:
-Cyatochromis
-Cynotilapia
-Genyochromis
-Gephyrochromis
-Iodotropheus
-Labeotropheus
-Labidochromis
-Melanochromis
-Maylandia ili Metriaclima
-Petrotilapia
-Pseudotropheus
-Tropheops /nemojte mesati sa Tropheus-ciklidi jezera Tanganyika/
Od svih nabrojanih genusa,za zajednicki M’buna akvarij niposto nije vrsta Genyochromis mento,posto jede peraju drugih ciklida,ujedno je to i jedini primerak piscivora /ribojeda /ciklida.Svi gore napomenuti rodovi su jako zastupljeni u akvaristici,izuzev pomenutog Genyochromis mento /moze biti u vrstnom odnosno species akvariju/ i Petrotilapia /taj ciklid u preosecne akvarije,gdje se drze m’buna ciklidi ne ide,zbog svoje duzine.Ta vrsta trazi akvarij od 400l i vise/. Sto se tice izgleda i dimenzije akvarija za M’buna ciklide,trebao bi biti minimalne zapremine 200 litara, iako neki ciklidi npr.Labidochromis caeruleus mogu biti smesteni i u manjem. Da bi im omigucili okruzenje sto slicnije prirodnom,potrudimo se da akvarijum obilujekamenjem,pecinicama,zaklonima,prolazima.Ovi ciklidi ne mare puno za bilje, pa stoga i nije neophodno.Ukoliko ipak zelimo neku biljnu dekoraciju najbolje resenje jeste Valisneria spiralis ili Gigantea. Za osvetljenje odaberite takav spektar koji najbolje imitira plavu boju,kakva je i u prirodi.Svi poznati proizvodjaci neonskih sijalica za akvarije imaju u svome asortimanu specijalne sijalice bas za ta istocnoafricka jezera. /Sylvania,Sera,Hagen,JBL…/. Najznacajniji dio opreme u akvariju su filteri,bas zbog krupnoce ciklida i velike vode koju moraju precistiti.Poznati pisci knjiga o ciklidima preferiraju,da protok vode preko crpki neka bude u odnosu 1:7.Dakle,za akvarijum od 200l mora se precistiti 1.400 l vode na sat. Da se to dobija,akvarista stavi u akvarij vise filtera.Pored toga ne sme se zaboraviti i na redovno menjanje vode barem jednom nedeljno. Sto se tice kvaliteta vode,za ciklide kazu:direktno iz slavine u akvarijum.To je tacno jer M’bune vole tvrdu vodu, pH 7.8-8.5,te temperatura 24-28 stupnjeva celzijusa.Prilikom promene vode pozeljeno je sipati Tetra Aqua safe ili SERA Aquatan,kako bi se zastitila sluzokoza riba i tako sprecio stres kod promene vode. Oko vode jos dodatak /nema ga u AQM/. Na sajtovima nadju se informacije,da je voda u jezeru Malawi ustvari ….meka,a svi porucuju tvrdu vodu? No to jeste tacno,medjutim u nasi vodi iz slavine ima pH i ostale parametre identicne,pa poznati autori navode,da to sto je voda iz slavine tvrda ne utice nista lose za ciklide.toliko samo kao dodatak.

Ovi ciklidi su poligamne ustonose,i trebalo bi ih drzati u grupi od 8 komada pa i vise,uvek samo jedan muzjak. U prirodi,pa tako i u akvarijumu među ciklidima vlada strogo hijearhijski odnos,gdje je glavni /dominantni/ muzjak gazda,koji ce se obracunavati sa svojim suparnicima.Zbog toga treba voditi racuna da vec pri samoj kupovini uzmemo samo jednog muzjaka./bice o tome narednih dana tekst/.U prirodi ,pa i u akvarijumu ,cesta je pojava da,ukoliko pored dominantnog muzjaka neki drugi muzjak zeli,da se prikljuci jatu,on svoje boje promeni u boje zenke. Pre samog mresta,muzjak dobija najlepse boje,drhti i plese pred zenkom,na taj nacin joj se udvara.neki ciklidi prave i mala gnezda tako da ustima “pljuckaju” pesak,sve da sto vise impresiraju zenke.Kad zenka bude spremna,pocinje ritual mresta:oboje plivaju u krug,zenka ispusta ikre,kupi ih ustima, i kad sve prikupi priblizava se muzjaku i on u tom momentu oplodi ikre /zato muzjaci i imaju lazne ikre na analnoj peraji,jer zenka misli,da su i to ikre i kad se blizi njime,muzjak u tom momentu oplodjava ikre/. Zenka ih nosi u ustima otprilike 21 dan i za to vreme nista ne jede.Ne bi bilo lose premestiti je u poseban akvarijum gde ćete gledati kakao ispusta male iz usta.Verujte,ovo je jedan neverovatan i nenadoknadiv prizor.U zavisnosti od vrste ,M”bune imaju od 6-60 ikri. Ovi ciklidi su pretezito algojedi,hrane se na Aufwuchs sistem/tako da grebu po algama i jedu jih/. Stoga ,moramo voditi racuna,da ishrana M”buna bude pretezito biljnog porekla sa povremenim dodatkom spiruline.Ciklidi su ribe veoma lepih i zanimljivih boja,isticu jos i po svojoj inteligenciji i dugovecnosti. Dajem sebi za slobodu,da kazem,da su po lepoti jedne od najlepsih slatkovodnih riba.
Snaga ciklida!
Bojko