Skip to content

Archocentrus sajica

iako ne baš najpoznatiji američki ciklid, Archocentrus sajica je prava riba za početnike. Može Vam pružiti dosta prijatnih iskustava ukoliko počinjete da se bavite ovim divnim hobijem…\r\n\r\nUvod\r\nPrvi put je opisana od strane ihtiologa Bussing-a 1974. godine. Do nedavno ova riba je bila poznata pod nazivom Cichlasoma Sajica. Ime je dobila po Salvador Jimenez Canossa (po prva 2 slova), koji je tada bio direktor kongresne bibilioteke Kosta Rike.
Prirodno stanište:Nastanjuje male brzake i jezera na pacifičkoj strani Kosta Rike, od Rio Parite do Rio Koloradita, na uzvišenjima do 2000 stopa.
Karakteristike:Ova riba ima karakterističan oblik tela za jednog ciklida. Raste do 10cm, a u vecim akvarijumima nesto vise. Kad poraste, dobija velike produžetke na ledjnim i analnim perajima, što je čini pravom “lepoticom”. Osnovna boja tela je smeđa, sa tamno plavim i crnim vertikalnim linijama. Oba pola imaju veoma upečatljive crne oči, sa fluorescentnim obodom. Kod ženke, za vreme mresta taj obod iz uobičajne svetlo plave boje, prelazi u zlatnu. Sem tog detalja, razlika između mužjaka i ženke je veoma izražena, i ogleda se u par detalja: veličina (mužjaci su uvek malo veći od zenki)\r\n- mala razlika u boji (polno zrele ženke imaju zlatni odsjaj na krljušti, leđnim i analnim perajima kada se gledaju spreda)
Voda:Parametri vode nisu veći problem, jer su ribe koje se prodaju u našoj zemlji, mrešćcene u domaćim uslovima, pa će lepo živeti i u česmovači (dobro odstojaloj, zbog prisustva hlora i hloramina!). Ali za one koji vole da se igraju sa RO aparatima, evo vrednosti vode:  pH 6.8 – 7.5 – tvrdoća 10 dGh Temperatura, 25 – 28°C
Akvarijum i dekoracija Prvo, jedna stvar koja će oduševiti sve one koji “ulaze u ciklidne vode”. Iako za ciklide, pogotovo americke, vlada velika fama kako se ne mogu držati u malim akvarijumima, to je samo delimično tačno. Naravno, uvek je bolje staviti ih u veći akvarijum, ali njega ne može svako sebi da priušti. Poenta je u tome da se ovaj ciklid može držati i u malim akvarijumima, poput onih od 50 litara i uspešno se u njima mrestiti. Uređenje takođe ne predstavlja veliki problem. Čak šta više veoma je jednostavno. Poređajte par većih oblutaka po dnu, nekoliko pločastog kamenja i tako formirajte pecine. Između posadite bilje (Kriptokorine, Anubije). Ono neće biti oštećeno, sem što će za vreme mresta zbog kopanja možda po koja biljka biti iščupana.
Ishrana: Archocentrus Sajica po pitanju ishrane nije probirljivac. Prihvata svaku lisnatu hranu, kao i one sa sitnijom granulacijom (Tetra Diskus, Sera Vipan, KOI sticks…). Izbegavajte žive hrane zbog mogućnosti nastanka crevnih parazita.
Mrest: Najbolje bi bilo početi sa grupom od 5-6 mladih jedinki, jer to povećava verovatnoću da ćete imati bar jedan par. Znakova da je došlo do uparivanja ima mnogo:- dve ribe provode dosta vremena zajedno u svom delu akvarijuma koji su prethodno izabrali. Povećana agresivnost- mužjak i ženka imaju jači koloritet- ženka postaje deblja. Nakon uparivanja pola posla je gotovo. Kada se to desi, treba sto manje da gurate ruke u akvarijum, jer to može dovesti do strašne tuče izmedju mužjaka i ženke, u kojoj će ženka zvući deblji kraj. Najkasnije sledećeg dana par će početi da kopa rupu ispod nekog ravnog kamena. Ovakvih rupa će biti mnogo, ali jedna će biti najveća i na nju će par obraćati najviše pažnje. Kod većine ciklida mužjaci kopaju više od ženki, ali kod Sajica ženke kopaju duplo više od muzjaka. Za to vreme jači pol tera ostatak riba, pa je zato poželjno izvaditi ih, ukoliko akvarijum nije dovoljno veliki. Znak da je mrest blizu je izlazak genitalne papile (legalice) kod ženke. Mrest će se odigrati u ranim jutarnjim časovima. Može se desiti da se izmreste i na listu neke biljke, koja se nalazi iznad jedne od rupa. Pre mresta par će čistiti list. Ženka će polagati ikru, a mužjak će je pratiti i prelivati mlečom. Ženka će položiti pedesetak jaja braon boje, prečnika oko 1,5mm. Period inkubacije je 5 dana, plus 2 do 3 dana dok mladj ne propliva. Kada se to desi počeće da mile svuda po akvarijumu, ali uvek pod budnim okom roditelja. Tada počnite da ih hranite artemijom, a kada porastu 1cm – sitnjenom lisnatom hranom. Evo par saveta kako možete pokrenuti i ubrzati mrest kod ovih riba: nedeljna zamena 1/4 vode\r\npovisavanje temperature
Zakljucak: Američki ciklidi su u današnjem svetu ciklida nepravedno zapostavljeni. Razlozi su verovatno: ne toliko atraktivne boje i to što ih neki smatraju “ciklidima za pocetnike”. Svako ko želi da drži ciklide, neka se prvo oproba sa “Amerikancima”, jer će mu oni pružiti zaista lepe trenutke u ovom hobiju.\r\nUkoliko želite da saznate nesto vise o ovim, kao i o svim ostalim ciklidima, posetite sajt www.ciklidi.org, i tamo se raspitajte. Ciklidasi sa tog sajta, a ujedno i moji dobri prijatelji, rado će odgovoriti na svako Vaše pitanje.
Ciklid Gile